Kamp!

Elk jaar sluit Jong Nederland Erp het seizoen af met een grandioos kamp! Kamp is altijd in de laatste week van de basisschool vakantie en duurt van zondagochtend tot en met donderdagavond. Het kamp van 2019 zal dan ook plaats vinden van zondag 11 augustus tot en met donderdag 15 augustus.

Wat is kamp?

Tijdens het kamp organiseert de leiding een afwisselend en gebalanceerd programma, waarbij we onze intrek nemen in een kampeerboerderij of blokhut in de regio. We blijven over het algemeen binnen een straal van 30 kilometer rond Erp. Slapen doen we met onze eigen leeftijdsgenoten, de maxioren (groep 3 t/m 6) slapen binnen. Voor de junioren en senioren is buiten een plekje gereserveerd in een van de slaaptenten. Elke tent wordt toegewezen aan een van de leeftijdsgroepen, en biedt plaats aan maximaal 8 kinderen.

Op kamp wordt je ingedeeld in een groepje van ongeveer 6 tot 8 kinderen, met een of twee leiding. Met dit groepje trek je gedurende het kamp samen op, en ga je natuurlijk voor de winst! Elk groepje bestaat uit een mix van jongens & meisjes uit de verschillende leeftijdsgroepen, van maxioren tot senioren. Elke dag doen we ook het corvee met de kinderen uit dit groepje.

Nieuw dit kamp is dat een aantal activiteiten worden gesplitst op leeftijdsgroep, om zo een beter aansluiting te houden op de verschillende interesses van de kinderen.

Wat gaan we doen tijdens kamp?

Dat verschilt heel erg, en elk jaar is anders. De opbouw van de dagen is wel altijd ongeveer gelijk. Nadat we zijn opgestaan en ons ochtend ritueel hebben afgerond eten we met zijn allen ons ontbijt. Om het kampterrein en de blokhut schoon te houden doen we na elk ontbijt een corvee-ronde. Dit betekent dat je met je groepje een van de huishoudelijke taken krijgt toegewezen, welke je die dag samen uitvoert. Je hebt elke dag een andere corvee-taak, de meeste zijn zo klaar en dan kunnen we starten met de ochtendactiviteit. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een tocht, een spel in het dorp, of in de bossen.

Na deze activiteit hebben we wel weer trek, dus is het tijd voor de lunch, en aansluitend corvee. Met een gevulde maag staan we klaar voor de middagactiviteit. Wat zou het deze keer zijn?

Terwijl wij druk zijn met de spellen en activiteiten zorgen een aantal toegewijde moeders ervoor dat rond etenstijd een heerlijk en gezond avondmaal voor ons klaar staat. Soms schillen ze wel 40 kilo’s aardappelen!

Soms is er ook na het eten nog een activiteit, andere keren kan je lekker vrij spelen en maken we het kampvuur al vroeg aan zodat we daar lekker kunnen kletsen. Rondom de verschillende activiteiten is er altijd genoeg tijd om lekker te spelen met je vriendjes en vriendinnetjes!

Een aantal hoogtepunten die bijna elk jaar terugkomen zijn het doen van boodschappen in de lokale supermarkt, een dagje chillen in het zwembad en een verkenningstocht door het dorp.

Donderdag na het avondeten zijn de ouders van harte welkom op de blokhut voor de afsluitende avond. U neemt naast uw kind en zijn/haar spullen ook de eventueel meegenomen fiets mee naar huis. Loop ook even langs de gevonden voorwerpen tafel(s)!

Kampregels

Om kamp leuk en gezellig te houden zijn er helaas een aantal regels. Hier moet iedereen zich aan houden.

  1. We gaan aardig met elkaar om en doen de ander geen pijn.
  2. Als de leiding praat luisteren de kinderen en zijn ze stil.
  3. Je mag het kamp-terrein alleen verlaten met de aanwezigheid van een leiding.
  4. Ga voorzichtig om met de spullen van een ander, met de tenten en de natuur. Schade wordt verhaald.
  5. Heb je niet zo’n trek tijdens het eten, geef dit dan voor het opscheppen door aan de kookstaf. We eten ons bord daarna leeg.
  6. Iedereen slaapt in zijn eigen bed en in zijn eigen tent of slaapzaal. Fluister met elkaar als de rest wil slapen.
  7. Afval gooien we weg in de prullenbak.
  8. Je mag alleen bij de kampvuurplaats komen met de aanwezigheid van een leiding.
  9. Je mag alleen het zwembad in als de trap erin staat.
  10. Dure spullen kun je beter thuis laten. Neem je dit toch mee dan is dit op eigen risico.
  11. Voor de junioren & senioren: Helaas zitten in deodorant een aantal stoffen die ervoor zorgen dat het tentdoek zijn waterdichtheid verliest. Geef je deo bij bij de tascontrole af aan de leiding, dan bewaren wij hem voor je op een centrale plaats buiten de tent.

Praktische zaken

Zondagochtend verzamelen we rond 9.30 uur bij De Bolle Akker. De junioren en senioren vertrekken vanaf daar naar de kampblokhut. Dit jaar zal dit níet op de fiets zijn, verrassing ;). De maxioren gaan met de auto, we vragen de ouders van de Maxioren dan ook om om 10 uur op De Bolle Akker te zijn, zodat we gezamenlijk naar de kamplocatie kunnen vertrekken. Nadat het bed van de maxioren is opgemaakt verzoeken we de ouders de kamplocatie te verlaten. De maxioren die kiezen voor het snuffelkamp worden op dinsdag verwacht, details worden nog toegezonden.

Je bagage lever je een of twee dagen vóór vertrek in op de Bolle Akker. Dan zorgen wij dat deze veilig aan komt. De exacte tijd dat je je bagage in moet leveren staat in het kampboekje. Afwijken is i.v.m. transport helaas niet mogelijk! Wat je mee moet nemen lees je in het kampboekje.

In verband met het programma en om heimwee gevoelens van (andere) kinderen te voorkomen is het voor ouders helaas niet mogelijk om gedurende het kamp de kamplocatie te bezoeken! Mocht uw kind last krijgen van heimwee, en hij/zij kiest er voor om naar huis te gaan dan zullen wij contact met u opnemen. Als uw kind wordt opgehaald is het, in verband met het programma helaas niet mogelijk de volgende dag weer aan te sluiten. Naar huis betekent dat kamp voor dat jaar helaas voorbij is.

Vragen of onduidelijkheden

We hopen dat deze algemene informatie jullie een goed beeld geeft van kamp. Mis je iets, of heb je onduidelijkheden, vraag het dan aan de leiding!

Geef je snel op, en tot op kamp!

Opgeven

Geef je snel op via het online inschijfformulier!

(Elk kamp is anders, de tijden en de indeling van dagen kunnen verschillen per kamp. De juiste info zal gecommuniceerd worden middels een email en/of kampboekje.)